Jak pracuje mój partner prawny?

Aktualności.

Stanowisko Obywatelskiego Forum Legislacji w sprawie praktyki przeprowadzania konsultacji publicznych

08.07.2024

3 lipca Obywatelskie Forum Legislacji opublikowało stanowisko, w którym stanowczo sprzeciwia się występującej coraz częściej praktyce rządu, polegającej na nieuzasadnionym pomijaniu obowiązkowych dla rządowych projektów ustaw konsultacji społecznych.

Obowiązek ten wynika wprost z Regulaminu Pracy Rady Ministrów, a jego celem jest nie tylko transparentność stanowienia prawa, ale przede wszystkim uwzględnienie głosu społeczeństwa, które jest odbiorcą regulacji. Jak zauważają eksperci problemem jest nie tylko pomijanie samych konsultacji, ale również wyznaczanie niezwykle krótkich terminów na przedstawienie uwag, pozbawiając tym samym większość obywateli i organizacji społecznych możliwości opiniowania projektu. I choć zaproponowane w regulaminie Sejmu zmiany zwiększają przejrzystość procesu legislacyjnego na etapie parlamentarnym, to jednak w opinii ekspertów rząd coraz rzadziej korzysta z już istniejących instrumentów, stąd powstała potrzeba opublikowania powyższego stanowiska.

OFL od 2009 roku działa przy Fundacji im. Stefana Batorego, a jego działania skoncentrowane są na uporządkowaniu oraz otworzeniu procesu legislacyjnego na udział podmiotów spoza sektora administracji publicznej. Forum reaguje również na błędy, które pojawiają się podczas procesu legislacyjnego i mogą mieć negatywny wpływ m.in. na przebieg konsultacji społecznych.

Członkiem Obywatelskiego Forum Legislacji jest Tomasz Zalasiński, Counsel z Praktyki Doradztwa Regulacyjnego, Legislacji i Compliance, który specjalizuje się w doradztwie regulacyjnym z zakresu prawa konstytucyjnego i administracyjnego, a w skład Rady Fundacji Batorego wchodzi Marcin Matczak, Partner z Praktyki Life Sciences, profesor w Katedrze Filozofii Prawa i Nauki o Państwie UW.

Pełna treść stanowiska OFL dostępna jest na stronie Fundacji im. Stefana Batorego.

Bądź na bieżąco z DZP