Zielona herbata oraz jej przetwory to popularne składniki żywności funkcjonalnej i suplementów diety. W obowiązujących przepisach znajdziemy wiele norm dla żywności z dodatkiem zielonej herbaty oraz jej przetworów, które dotyczą m.in. najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych zanieczyszczeń, warunków dodawania określonych preparatów do żywności, a także wymagań odnośnie do informacji dla […]
Najnowsze teksty
Cicha nowelizacja prawa farmaceutycznego: „Uszczelnienie” przepisów Apteki dla Aptekarza
W toku prac nad projektem ustawy o gwarantowanych przez Skarb Państwa ubezpieczeniach eksportowych oraz niektórych innych ustaw (druk sejmowy nr 3458), który ze strony rządu prowadzi Minister Rozwoju i Technologii (!), zgłoszono poprawkę do ustawy z dnia 6 września 2001 r. – Prawo farmaceutyczne („Prawo farmaceutyczne” lub „PF”). Poprawka ta […]
Badania kliniczne: porady naukowe Prezesa URPL i propozycje nowych rozwiązań
Pierwszego lipca 2023 r. weszły w życie przepisy regulujące kwestię udzielania porad naukowych przez Prezesa Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych (URPL). Trwają też prace nad projektami rozporządzeń wykonawczych do ustawy o badaniach klinicznych produktów leczniczych stosowanych u ludzi. Porady naukowe Prezesa URPL Przepisy ustawy o badaniach klinicznych produktów […]
HR cynk | Powrót przedcovidowej rzeczywistości
Z dniem 1 lipca br. uchylony zostaje stan zagrożenia epidemicznego w Polsce. W związku z tym, przestaje obowiązywać wiele przepisów tarczy antykryzysowej, które rezonowały także w stosunkach pracy. Poniżej skrót najistotniejszych zmian, w tym powrotu do obowiązków sprzed ery COVID-19. Badania okresowe – w okresie nie dłuższym niż 180 dni od […]
11 pakiet sankcji gospodarczych i indywidualnych UE już obowiązuje – co nowego wprowadza i jak zachować zgodność?
23 czerwca 2023 roku Rada Unii Europejskiej przyjęła 11 pakiet sankcji gospodarczych i indywidulanych wobec Rosji, podtrzymując swoje zobowiązanie do utrzymania i stałego zwiększania presji na Rosję. Nowy pakiet sankcji skupia się w głównej mierze na środkach mających na celu zapobieganie obchodzeniu sankcji i uniemożliwienie wspierania agresji Rosji przez państwa […]
Norma ISO dla prostego języka. Co oznacza dla prawników?
“ISO 24495-1:2023 Plain language — Part 1: Governing principles and guidelines” to pełna nazwa normy ISO dla prostego języka, która ukazała się 23 czerwca 2023 roku. Zawiera podstawowe zasady i wytyczne opracowywania dokumentów w prostym języku. Dla nas, prawników, może stanowić istotną wskazówkę, jak się komunikować, żeby odbiorca nas zrozumiał. […]
Duża nowelizacja ustawy refundacyjnej już na stronie Sejmu RP
Dziś zakończył się trwający 2 tygodnie stan zawieszenia, w którym projekt dużej nowelizacji ustawy refundacyjnej (DNUR) przyjęty przez Radę Ministrów 9 czerwca br., nie mógł doczekać się oficjalnej publikacji. Na stronie Sejmu znajduje się już informacja o wpłynięciu projektu DNUR do parlamentu oraz o skierowaniu go do zaopiniowania przez Biuro […]
DZP i praktyka Life Sciences ponownie w gronie liderów Rankingu Kancelarii Prawniczych dziennika Rzeczpospolita
Sezon rankingów i nominacji w pełni. Z wielką przyjemnością dzielę się informacją, że Rzeczpospolita uznała naszą Praktykę farmaceutyczną za jedną z wiodących na rynku, a moją osobę za rekomendowanego prawnika w tymże obszarze. W imieniu całego Zespołu dziękuję za wyróżnienie! – Tomasz Kaczyński ? DZP ponownie w gronie liderów Rankingu […]
Nowe pomysły unijne na zapobieganie korupcji
Korupcja ma szkodliwy wpływ na społeczeństwo, demokrację, gospodarkę i obywateli. Według Eurobarometru aż 68% mieszkańców Unii i 62% przedsiębiorstw z siedzibą w Unii uważa korupcję za powszechne zjawisko. Unia Europejska deklaruje, że skuteczne zapobieganie i zwalczanie korupcji ma podstawowe znaczenie, a Komisja Europejska przedstawia projekt dyrektywy w tym zakresie. Wniosek […]
Lektyny – dobre praktyki produkcyjne i znakowanie żywności podstawą bezpiecznego stosowania środków spożywczych przez konsumentów
Lektyny to powszechnie występujące białka pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub mikrobiologicznego, przy czym najbardziej popularne w diecie to aglutynina zawiązków pszenicy oraz lektyny roślin strączkowych. Szczególnie wysoki poziom zawartości lektyn oznaczany jest w nasionach fasoli i grochu (konkanawalina A, lektyna grochu). Lektyny z nasion roślin strączkowych mogą mieć działanie antyodżywcze oraz być […]