Komisja Europejska zezwoliła na wprowadzenie na rynek unijny proszku z pieczarek traktowanych promieniowaniem UV z witaminą D2 jako nowej żywności. Zgodnie bowiem z przepisami unijnymi nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została wpisana do unijnego wykazu. Składnik ten może zostać użyty w wybranych środkach spożywczych, m.in. w chlebie drożdżowym, sokach, suplementach diety, czy FSMP.
Najnowsze teksty
Kolejne działania podejmowane przez Komisję Europejską w celu zniesienia ograniczeń reklamy aptek. Czy zapowiedź skierowania sprawy do TSUE przyniesie zmiany?
Postępowanie przed Komisją Europejską dotyczące całkowitego zakazu reklamy aptek, punktów aptecznych i ich działalności w Polsce wkracza w następny etap. Komisja Europejska z uwagi na brak gwarancji usunięcia uchybień prawa UE skierowała do polskiego rządu uzasadnioną opinię, stanowiąca ostatni etap postępowania przed skierowaniem sprawy do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej.
Czekolada Milka vs. Ritter Sport – Czy inne czekolady mogą być kwadratowe? – Niemiecki wyrok BGH z dnia 23 lipca 2020 r.
Ritter Sport nadal będzie jedyną czekoladą o kształcie kwadratu, jaka sprzedawana jest niemieckich sklepach. Zdecydował o tym Federalny Trybunał Sprawiedliwości w Karlsruhe.
EU Whistleblowing Meter – dlaczego warto to monitorować?
Jak sprawdzić co się dzieje z Dyrektywą whistleblowingową? Czy nasz kraj zaczął wdrażać Dyrektywę o ochronie sygnalistów? Jakie rozwiązania przyjmie Polska? Surowsze sankcje i szersza ochrona czy standard minimum? Gdzie śledzić zmiany?
Przełomowy wyrok NSA dla branży wykonawczej budownictwa elektroenergetycznego
Eksperci z Praktyki Podatkowej DZP z powodzeniem reprezentowali Klienta z branży budownictwa elektroenergetycznej w dwóch sporach interpretacyjnych z Dyrektorem Krajowej Informacji Skarbowej (KIS).
Nowelizacja przepisów Prawa Farmaceutycznego – Od 1 lipca 2020 r. kary za brak realizacji obowiązków wynikających z przepisów „antyfałszywkowych”
Od 1 lipca zaczął obowiązywać art. 127cb Prawa Farmaceutycznego, wprowadzony nowelizacją z dnia 11 września 2019 r., nakładający kary na podmioty niedopełniające obowiązków wynikających z rozporządzenia Komisji Europejskiej 2016/161 z dnia 2 października 2015 r. („Rozporządzenie 2016/161”), dotyczących m.in. weryfikacji autentyczności produktów leczniczych („skanowanie”).
Rozwój telefarmacji w niemieckich aptekach
W ostatnich miesiącach niemiecki Minister Zdrowia Jens Spahn nie tylko promował powszechne wprowadzenie e-recept w kraju, lecz także wprowadził nowe przepisy dotyczące usług kurierskich, dzięki którym porady farmaceutyczne wiążące się z dostawą leków mogą odbywać się także za pomocą telefarmacji.
Czy czeka nas kolejna rewolucja w sposobie produkcji i marketingu żywności „niezdrowej”, mięsa oraz żywności wyprodukowanej nieekologicznymi metodami?
Komisja Europejska planuje poważne zmiany w oznakowaniu i reklamie żywności. Możliwa jest zmiana w oznakowaniu daty minimalnej trwałości, profili żywieniowych, wartości odżywczej na froncie opakowania, czy ograniczenia w marketingu mięsa. Wszystkie te działania mają sprawić, że sektor rolno-spożywczy będzie bardziej proekologiczny, a konsumenci wybiorą zdrowsze produkty.
Rozwój technologii w dobie koronawirusa – elektroniczne recepty
Epidemia koronawirusa spowodowała szybki rozwój technologiczny w sektorze ochrony zdrowia, a jak podkreślił wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński – cyfryzacja systemu ochrony zdrowia jest jednym z priorytetowych działań Ministerstwa Zdrowia i polskiego rządu.
Zamiast jednej superinspekcji ds. żywności, przejęcie kompetencji Inspekcji Handlowej przez IJHARS
Od wielu lat ustawodawca zapowiada utworzenie jednej superinspekcji odpowiedzialnej za urzędową kontrolę żywności w Polsce. Nadzór nad żywnością w Polsce należy do jednych z bardziej rozdrobnionych na terenie Unii Europejskiej. Zamiast pełnej konsolidacji, ustawodawca zdecydował się na połączenie dwóch z kilku inspekcji odpowiedzialnych za kontrolę żywności: Inspekcji Handlowej oraz IJHARS. Z dniem 1 lipca br. weszła w życia ustawa z dnia 23 stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw, która w znacznym stopniu poszerza zakres sprawowania kontroli żywności przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).