Life Sciences Law Blog

Zasada (ograniczonego) zaufania do komunikatów dotyczących raportowania do ZSMOPL

Od blisko dwóch lat hurtownie farmaceutyczne mają obowiązek przekazywania do Zintegrowanego Systemu Monitorowania Obrotu Produktami Leczniczymi („ZSMOPL”) szeregu informacji o przeprowadzonych transakcjach dotyczących produktów leczniczych . Przepisy dotyczące raportowania są jednak niejasne i dość ogólne. Z tego względu budzą wiele wątpliwości, w szczególności co do zakresu i sposobu przekazywania danych do ZSMOPL.

marki własne sektor żywności

Odpowiedzialność za marki własne (private label) w sektorze żywności

Właściciele marek własnych (przede wszystkim sieci detaliczne) borykają się w zakresie regulacyjnym obejmującym przepisy prawa żywnościowego z analogicznymi wyzwaniami jak producenci środków spożywczych. Jednak ich pozycja jest nieco inna, a wyzwania związana z kontrolą jakości produktów i zgodnością produktów i ich oznakowania z przepisami, wręcz większe.

Jadalne owady wkrótce na talerzach Europejczyków?

13 stycznia 2021 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował opinię dotyczącą suszonego mącznika żółtego (larwy Tenebrio molitor). Opinia może być podstawą zatwierdzenia stosowania suszonego mącznika żółtego, jako novel food. Tym samym już w niedługim czasie jadalne owady mogą pojawić się w obrocie na terenie całej Unii.

Komisja Europejska planuje zmiany w rozporządzeniu nr 1169/2011

23 grudnia 2020 r. na oficjalnym portalu Unii Europejskiej została opublikowana wstępna ocena skutków zmiany rozporządzenia nr 1169/2011. Co prawda wstępna ocena skutków nie przesądza o ostatecznej decyzji Komisji i czy inicjatywa w tym zakresie będzie kontynuowana, ale i tak warto zapoznać się z planowanymi zmianami. Zaproponowane zmiany łączy wspólny aspekt jakim jest zwiększenie czytelności informacji przekazywanych konsumentom. Pokazuje to kierunek w którym rozwijać będzie się prawo żywnościowe w przyszłości.