Life Sciences Law Blog

Dodatkowe koszty dla hodowców drobiu? – spór o powołanie nowej jednostki certyfikującej badania na obecność salmonelli

Dodatkowe koszty dla hodowców drobiu? – spór o powołanie nowej jednostki certyfikującej badania na obecność salmonelli

Od dwóch miesięcy trwa spór pomiędzy Krajową Izbą Producentów Drobiu i Pasz (dalej: KIPDiP) a Krajową Radą Drobiarstwa-Izbą Gospodarczą (KRD-IG) o to, czy zasadnym jest powołanie nowej jednostki certyfikującej badania drobiu na obecność salmonelli. Obecnie głos w sporze zabrało również Polskie Centrum Akredytacji – jako dotychczasowa jednostka certyfikująca badania.

Znaczna liberalizacja ceł w obrocie handlowym pomiędzy Unią Europejską a Wietnamem

Unia Europejska podpisała z Wietnamem umowę o wolnym handlu. Umowa weszła w życie 1 sierpnia 2020 r. i ma zapewnić przedsiębiorstwom z Unii możliwie najlepsze warunki dostępu do wietnamskiego rynku. Zniesiono większość ceł na towary importowane zarówno do Unii Europejskiej jak i do Wietnamu, a pozostałe mają zostać zniesione w ciągu najbliższych lat (7-10 lat w zależności od rodzaju towarów). W Umowie przewidziano także ujednolicenie i uproszczenie standardów i procedur sanitarnych i fitosanitarnych, aby ułatwić handel produktami roślinnymi i zwierzęcymi.

Inspekcje farmaceutyczne w trakcie i po pandemii – czego możemy się spodziewać?

Pojawienie się epidemii koronawirusa wymusiło istotne zmiany w funkcjonowaniu społecznym. Zmieniliśmy swoje nawyki, przyzwyczailiśmy się do nowej codzienności. Zmiany nie ominęły również Państwowej Inspekcji Farmaceutycznej. W końcu sprawowanie nadzoru nad obrotem produktami leczniczymi to rzecz ważna, nie mogąca czekać na zupełne ustabilizowanie się sytuacji epidemiologicznej. Czy możemy spodziewać się, że epidemia spowoduje trwałą modyfikację nawyków również w obszarze inspekcji?

Zezwolenie na wprowadzenie na rynek proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności

Komisja Europejska zezwoliła na wprowadzenie na rynek unijny proszku z pieczarek traktowanych promieniowaniem UV z witaminą D2 jako nowej żywności. Zgodnie bowiem z przepisami unijnymi nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została wpisana do unijnego wykazu. Składnik ten może zostać użyty w wybranych środkach spożywczych, m.in. w chlebie drożdżowym, sokach, suplementach diety, czy FSMP.

Kolejne działania podejmowane przez Komisję Europejską w celu zniesienia ograniczeń reklamy aptek. Czy zapowiedź skierowania sprawy do TSUE przyniesie zmiany?

Postępowanie przed Komisją Europejską dotyczące całkowitego zakazu reklamy aptek, punktów aptecznych i ich działalności w Polsce wkracza w następny etap. Komisja Europejska z uwagi na brak gwarancji usunięcia uchybień prawa UE skierowała do polskiego rządu uzasadnioną opinię, stanowiąca ostatni etap postępowania przed skierowaniem sprawy do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej.

Nowelizacja przepisów Prawa Farmaceutycznego – Od 1 lipca 2020 r. kary za brak realizacji obowiązków wynikających z przepisów „antyfałszywkowych”

Od 1 lipca zaczął obowiązywać art. 127cb Prawa Farmaceutycznego, wprowadzony nowelizacją z dnia 11 września 2019 r., nakładający kary na podmioty niedopełniające obowiązków wynikających z rozporządzenia Komisji Europejskiej 2016/161 z dnia 2 października 2015 r. („Rozporządzenie 2016/161”), dotyczących m.in. weryfikacji autentyczności produktów leczniczych („skanowanie”).

Rozwój telefarmacji w niemieckich aptekach

W ostatnich miesiącach niemiecki Minister Zdrowia Jens Spahn nie tylko promował powszechne wprowadzenie e-recept w kraju, lecz także wprowadził nowe przepisy dotyczące usług kurierskich, dzięki którym porady farmaceutyczne wiążące się z dostawą leków mogą odbywać się także za pomocą telefarmacji.

Czy czeka nas kolejna rewolucja w sposobie produkcji i marketingu żywności „niezdrowej”, mięsa oraz żywności wyprodukowanej nieekologicznymi metodami?

Komisja Europejska planuje poważne zmiany w oznakowaniu i reklamie żywności. Możliwa jest zmiana w oznakowaniu daty minimalnej trwałości, profili żywieniowych, wartości odżywczej na froncie opakowania, czy ograniczenia w marketingu mięsa. Wszystkie te działania mają sprawić, że sektor rolno-spożywczy będzie bardziej proekologiczny, a konsumenci wybiorą zdrowsze produkty.