Life Sciences Law Blog

Zezwolenie na wprowadzenie na rynek proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności

Komisja Europejska zezwoliła na wprowadzenie na rynek unijny proszku z pieczarek traktowanych promieniowaniem UV z witaminą D2 jako nowej żywności. Zgodnie bowiem z przepisami unijnymi nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została wpisana do unijnego wykazu. Składnik ten może zostać użyty w wybranych środkach spożywczych, m.in. w chlebie drożdżowym, sokach, suplementach diety, czy FSMP.

Kolejne działania podejmowane przez Komisję Europejską w celu zniesienia ograniczeń reklamy aptek. Czy zapowiedź skierowania sprawy do TSUE przyniesie zmiany?

Postępowanie przed Komisją Europejską dotyczące całkowitego zakazu reklamy aptek, punktów aptecznych i ich działalności w Polsce wkracza w następny etap. Komisja Europejska z uwagi na brak gwarancji usunięcia uchybień prawa UE skierowała do polskiego rządu uzasadnioną opinię, stanowiąca ostatni etap postępowania przed skierowaniem sprawy do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej.

Nowelizacja przepisów Prawa Farmaceutycznego – Od 1 lipca 2020 r. kary za brak realizacji obowiązków wynikających z przepisów „antyfałszywkowych”

Od 1 lipca zaczął obowiązywać art. 127cb Prawa Farmaceutycznego, wprowadzony nowelizacją z dnia 11 września 2019 r., nakładający kary na podmioty niedopełniające obowiązków wynikających z rozporządzenia Komisji Europejskiej 2016/161 z dnia 2 października 2015 r. („Rozporządzenie 2016/161”), dotyczących m.in. weryfikacji autentyczności produktów leczniczych („skanowanie”).

Rozwój telefarmacji w niemieckich aptekach

W ostatnich miesiącach niemiecki Minister Zdrowia Jens Spahn nie tylko promował powszechne wprowadzenie e-recept w kraju, lecz także wprowadził nowe przepisy dotyczące usług kurierskich, dzięki którym porady farmaceutyczne wiążące się z dostawą leków mogą odbywać się także za pomocą telefarmacji.

Czy czeka nas kolejna rewolucja w sposobie produkcji i marketingu żywności „niezdrowej”, mięsa oraz żywności wyprodukowanej nieekologicznymi metodami?

Komisja Europejska planuje poważne zmiany w oznakowaniu i reklamie żywności. Możliwa jest zmiana w oznakowaniu daty minimalnej trwałości, profili żywieniowych, wartości odżywczej na froncie opakowania, czy ograniczenia w marketingu mięsa. Wszystkie te działania mają sprawić, że sektor rolno-spożywczy będzie bardziej proekologiczny, a konsumenci wybiorą zdrowsze produkty.

Zamiast jednej superinspekcji ds. żywności, przejęcie kompetencji Inspekcji Handlowej przez IJHARS

Od wielu lat ustawodawca zapowiada utworzenie jednej superinspekcji odpowiedzialnej za urzędową kontrolę żywności w Polsce. Nadzór nad żywnością w Polsce należy do jednych z bardziej rozdrobnionych na terenie Unii Europejskiej. Zamiast pełnej konsolidacji, ustawodawca zdecydował się na połączenie dwóch z kilku inspekcji odpowiedzialnych za kontrolę żywności: Inspekcji Handlowej oraz IJHARS. Z dniem 1 lipca br. weszła w życia ustawa z dnia 23 stycznia 2020 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw, która w znacznym stopniu poszerza zakres sprawowania kontroli żywności przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).