Od dwóch miesięcy trwa spór pomiędzy Krajową Izbą Producentów Drobiu i Pasz (dalej: KIPDiP) a Krajową Radą Drobiarstwa-Izbą Gospodarczą (KRD-IG) o to, czy zasadnym jest powołanie nowej jednostki certyfikującej badania drobiu na obecność salmonelli. Obecnie głos w sporze zabrało również Polskie Centrum Akredytacji – jako dotychczasowa jednostka certyfikująca badania.
Life Sciences Law Blog
Znaczna liberalizacja ceł w obrocie handlowym pomiędzy Unią Europejską a Wietnamem
Unia Europejska podpisała z Wietnamem umowę o wolnym handlu. Umowa weszła w życie 1 sierpnia 2020 r. i ma zapewnić przedsiębiorstwom z Unii możliwie najlepsze warunki dostępu do wietnamskiego rynku. Zniesiono większość ceł na towary importowane zarówno do Unii Europejskiej jak i do Wietnamu, a pozostałe mają zostać zniesione w ciągu najbliższych lat (7-10 lat w zależności od rodzaju towarów). W Umowie przewidziano także ujednolicenie i uproszczenie standardów i procedur sanitarnych i fitosanitarnych, aby ułatwić handel produktami roślinnymi i zwierzęcymi.
Inspekcje farmaceutyczne w trakcie i po pandemii – czego możemy się spodziewać?
Pojawienie się epidemii koronawirusa wymusiło istotne zmiany w funkcjonowaniu społecznym. Zmieniliśmy swoje nawyki, przyzwyczailiśmy się do nowej codzienności. Zmiany nie ominęły również Państwowej Inspekcji Farmaceutycznej. W końcu sprawowanie nadzoru nad obrotem produktami leczniczymi to rzecz ważna, nie mogąca czekać na zupełne ustabilizowanie się sytuacji epidemiologicznej. Czy możemy spodziewać się, że epidemia spowoduje trwałą modyfikację nawyków również w obszarze inspekcji?
Zmiany w ustawie o substancjach chemicznych i ich mieszaninach
Dziś (19 sierpnia 2020 r.) weszła w życie nowelizacja ustawy o substancjach chemicznych i ich mieszaninach. Zmiany obejmują m.in. zmianę systemu informowania o mieszaninach stwarzających zagrożenie oraz wprowadzenie nowych sankcji dla firm.
Zezwolenie na wprowadzenie na rynek proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności
Komisja Europejska zezwoliła na wprowadzenie na rynek unijny proszku z pieczarek traktowanych promieniowaniem UV z witaminą D2 jako nowej żywności. Zgodnie bowiem z przepisami unijnymi nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została wpisana do unijnego wykazu. Składnik ten może zostać użyty w wybranych środkach spożywczych, m.in. w chlebie drożdżowym, sokach, suplementach diety, czy FSMP.
Kolejne działania podejmowane przez Komisję Europejską w celu zniesienia ograniczeń reklamy aptek. Czy zapowiedź skierowania sprawy do TSUE przyniesie zmiany?
Postępowanie przed Komisją Europejską dotyczące całkowitego zakazu reklamy aptek, punktów aptecznych i ich działalności w Polsce wkracza w następny etap. Komisja Europejska z uwagi na brak gwarancji usunięcia uchybień prawa UE skierowała do polskiego rządu uzasadnioną opinię, stanowiąca ostatni etap postępowania przed skierowaniem sprawy do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej.
Czekolada Milka vs. Ritter Sport – Czy inne czekolady mogą być kwadratowe? – Niemiecki wyrok BGH z dnia 23 lipca 2020 r.
Ritter Sport nadal będzie jedyną czekoladą o kształcie kwadratu, jaka sprzedawana jest niemieckich sklepach. Zdecydował o tym Federalny Trybunał Sprawiedliwości w Karlsruhe.
Nowelizacja przepisów Prawa Farmaceutycznego – Od 1 lipca 2020 r. kary za brak realizacji obowiązków wynikających z przepisów „antyfałszywkowych”
Od 1 lipca zaczął obowiązywać art. 127cb Prawa Farmaceutycznego, wprowadzony nowelizacją z dnia 11 września 2019 r., nakładający kary na podmioty niedopełniające obowiązków wynikających z rozporządzenia Komisji Europejskiej 2016/161 z dnia 2 października 2015 r. („Rozporządzenie 2016/161”), dotyczących m.in. weryfikacji autentyczności produktów leczniczych („skanowanie”).
Rozwój telefarmacji w niemieckich aptekach
W ostatnich miesiącach niemiecki Minister Zdrowia Jens Spahn nie tylko promował powszechne wprowadzenie e-recept w kraju, lecz także wprowadził nowe przepisy dotyczące usług kurierskich, dzięki którym porady farmaceutyczne wiążące się z dostawą leków mogą odbywać się także za pomocą telefarmacji.
Czy czeka nas kolejna rewolucja w sposobie produkcji i marketingu żywności „niezdrowej”, mięsa oraz żywności wyprodukowanej nieekologicznymi metodami?
Komisja Europejska planuje poważne zmiany w oznakowaniu i reklamie żywności. Możliwa jest zmiana w oznakowaniu daty minimalnej trwałości, profili żywieniowych, wartości odżywczej na froncie opakowania, czy ograniczenia w marketingu mięsa. Wszystkie te działania mają sprawić, że sektor rolno-spożywczy będzie bardziej proekologiczny, a konsumenci wybiorą zdrowsze produkty.