Life Sciences Law Blog

Zielona herbata w żywności – ważne zmiany prawne dotyczące składu, etykietowania i wprowadzania do obrotu

Zielona herbata w żywności – ważne zmiany prawne dotyczące składu, etykietowania i wprowadzania do obrotu

Zielona herbata oraz jej przetwory to popularne składniki żywności funkcjonalnej i suplementów diety. W obowiązujących przepisach znajdziemy wiele norm dla żywności z dodatkiem zielonej herbaty oraz jej przetworów, które dotyczą m.in. najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych zanieczyszczeń, warunków dodawania określonych preparatów do żywności, a także wymagań odnośnie do informacji dla […]

Cicha nowelizacja prawa farmaceutycznego: „Uszczelnienie” przepisów Apteki dla Aptekarza

Cicha nowelizacja prawa farmaceutycznego: „Uszczelnienie” przepisów Apteki dla Aptekarza

W toku prac nad projektem ustawy o gwarantowanych przez Skarb Państwa ubezpieczeniach eksportowych oraz niektórych innych ustaw (druk sejmowy nr 3458), który ze strony rządu prowadzi Minister Rozwoju i Technologii (!), zgłoszono poprawkę do ustawy z dnia 6 września 2001 r. – Prawo farmaceutyczne („Prawo farmaceutyczne” lub „PF”). Poprawka ta […]

Badania kliniczne: porady naukowe Prezesa URPL i propozycje nowych rozwiązań

Badania kliniczne: porady naukowe Prezesa URPL i propozycje nowych rozwiązań

Pierwszego lipca 2023 r. weszły w życie przepisy regulujące kwestię udzielania porad naukowych przez Prezesa Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych (URPL). Trwają też prace nad projektami rozporządzeń wykonawczych do ustawy o badaniach klinicznych produktów leczniczych stosowanych u ludzi. Porady naukowe Prezesa URPL Przepisy ustawy o badaniach klinicznych produktów […]

DZP i praktyka Life Sciences ponownie w gronie liderów Rankingu Kancelarii Prawniczych dziennika Rzeczpospolita

DZP i praktyka Life Sciences ponownie w gronie liderów Rankingu Kancelarii Prawniczych dziennika Rzeczpospolita

Sezon rankingów i nominacji w pełni. Z wielką przyjemnością dzielę się informacją, że Rzeczpospolita uznała naszą Praktykę farmaceutyczną za jedną z wiodących na rynku, a moją osobę za rekomendowanego prawnika w tymże obszarze. W imieniu całego Zespołu dziękuję za wyróżnienie! – Tomasz Kaczyński ? DZP ponownie w gronie liderów Rankingu […]

Lektyny – dobre praktyki produkcyjne i znakowanie żywności podstawą bezpiecznego stosowania środków spożywczych przez konsumentów

Lektyny – dobre praktyki produkcyjne i znakowanie żywności podstawą bezpiecznego stosowania środków spożywczych przez konsumentów

Lektyny to powszechnie występujące białka pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub mikrobiologicznego, przy czym najbardziej popularne w diecie to aglutynina zawiązków pszenicy oraz lektyny roślin strączkowych. Szczególnie wysoki poziom zawartości lektyn oznaczany jest w nasionach fasoli i grochu (konkanawalina A, lektyna grochu). Lektyny z nasion roślin strączkowych mogą mieć działanie antyodżywcze oraz być […]

Unia Europejska i Stany Zjednoczone rozszerzają umowę dotyczącą wzajemnego uznawania wyników inspekcji u wytwórców produktów leczniczych przeznaczonych dla ludzi i substancji czynnych oraz weterynaryjnych produktów leczniczych

Unia Europejska i Stany Zjednoczone rozszerzają umowę dotyczącą wzajemnego uznawania wyników inspekcji u wytwórców produktów leczniczych przeznaczonych dla ludzi i substancji czynnych oraz weterynaryjnych produktów leczniczych

31 maja 2023 r. Unia Europejska i Stany Zjednoczone osiągnęły porozumienie w sprawie wzajemnego uznawania wyników inspekcji farmaceutycznych Dobrych Praktyk Wytwarzania (GMP) weterynaryjnych produktów leczniczych. Obecnie USA i UE łączy Umowa MRA (Mutual Recognition Agremment) dotycząca wzajemnego uznawania wyników inspekcji u wytwórców produktów leczniczych przeznaczonych dla ludzi i substancji czynnych […]

Komisja Europejska negatywnie o CBD i innych kannabinoidach, a pozytywnie o liściach konopi – szanse i zagrożenia dla rynku żywności

Komisja Europejska negatywnie o CBD i innych kannabinoidach, a pozytywnie o liściach konopi – szanse i zagrożenia dla rynku żywności

W sprawozdaniu Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (PAFF) z posiedzenia Sekcji ds. Nowej Żywności i Bezpieczeństwa Toksykologicznego Łańcucha Żywnościowego, które odbyło się 27 lutego 2023 r., przedstawiono stanowisko Komisji Europejskiej odnośnie do statusu prawnego kannabinoidów jako żywność. W oświadczeniu stwierdzono zgodnie z poniższym, że: Konopie siewne (Cannabis sativa) zawierają […]

Aptekarze i właściciele aptek apelują: Stop zamiarowi wywłaszczeń na rynku aptecznym

Aptekarze i właściciele aptek apelują: Stop zamiarowi wywłaszczeń na rynku aptecznym

W dniu 30 maja 2023 r. odbyła się konferencja prasowa „Stop zamiarowi wywłaszczeń na rynku aptecznym”, która była odpowiedzią na publiczne deklaracje Ministra Zdrowia Adama Niedzielskiego, że jeszcze w tej kadencji rząd zajmie się doregulowaniem przepisów „Apteki dla Aptekarza”. W ramach konferencji przedstawiciele organizacji reprezentatywnych – Związku Przedsiębiorców i Pracodawców, […]

Probiotyki w składzie żywności i informacjach dla konsumentów

Probiotyki w składzie żywności i informacjach dla konsumentów

Celowe zastosowanie mikroorganizmów w produkcji żywności od dawna ma nie tylko charakter technologiczny, ale również funkcjonalny. Zainteresowanie żywnością z krótką listą składników, o niskim stopniu przetworzenia, wytworzoną tradycyjnymi metodami, pomocną w zbilansowaniu diety, to idealne warunki dla rozwoju produktów z dodatkiem mikroorganizmów probiotycznych. Substancje te dodawane są do wielu kategorii […]