W dniu 6 października 2023 r. uchwalone zostało Rozporządzenie Komisji (UE) 2023/2108 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do dodatków do żywności: azotyny (E 249-250) i azotany (E 251-252).
Suplementy diety i inne środki spożywcze
Słodki, słodszy, miód – istotne zmiany w zakresie znakowania informacji o pochodzeniu
W dniu 17 października 2023 r. ogłoszono tekst Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 października 2023 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. poz. 2233). Głównym celem nowelizacji jest poprawa identyfikacji miodów na rynku w zakresie państwa pochodzenia. Wynika to m.in. z przepisów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zgodnie z którymi, etykiety żywności powinny być jasne i zrozumiałe, aby były pomocne dla konsumentów, którzy chcą dokonywać bardziej świadomych wyborów dotyczących żywności i diety.
Nadchodzą ważne zmiany dotyczące składu żywności funkcjonalnej i suplementów diety
W dniu 3 sierpnia 2023 r. Komisja Europejska otrzymała w ramach notyfikacji Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności, z 25 lipca 2023 r. (nr w wykazie prac legislacyjnych: MZ 1424) (dalej jako: Rozporządzenie). Rozporządzenie ma na celu m.in. dostosowanie przepisów krajowych do rozporządzenia nr 1925/2006 […]
Probiotyki w składzie żywności i informacjach dla konsumentów
Celowe zastosowanie mikroorganizmów w produkcji żywności od dawna ma nie tylko charakter technologiczny, ale również funkcjonalny. Zainteresowanie żywnością z krótką listą składników, o niskim stopniu przetworzenia, wytworzoną tradycyjnymi metodami, pomocną w zbilansowaniu diety, to idealne warunki dla rozwoju produktów z dodatkiem mikroorganizmów probiotycznych. Substancje te dodawane są do wielu kategorii […]
Etykiety wielowarstwowe (peel-off) uznane przez sąd – ważny wyrok o etykietowaniu małych opakowań środków spożywczych
Zgodnie z przepisami unijnymi w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (rozporządzenie 1169/2011[1]), obowiązkowe informacje muszą być łatwo dostępne, a w przypadku żywności opakowanej muszą się znajdować albo na opakowaniu, albo na dołączonej do niego etykiecie. Zależnie od kategorii środka spożywczego obowiązuje krótsza, bądź dłuższa lista informacji, których podanie […]
Grzyby w żywności – wykaz grzybów rozszerzony o 25 nowych gatunków
18 listopada weszło w życie Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 3 listopada 2022 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy. W znowelizowanym rozporządzeniu zmianie uległ między innymi Załącznik numer 1 stanowiący wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby (dalej jako „Wykaz”).
Grzyby – Rozwój kategorii w oczekiwaniu na zmianę przepisów
Nowe koncepcje wykorzystania grzybów w żywności zasadniczo różnią się od zastosowań znanych z tradycji kulinarnych. Grzyby jako alternatywne źródło białka i substancji bioaktywnych o działaniu odżywczym lub innym fizjologicznym to przykładowe kierunki obecnie prowadzonych prac badawczych i wdrożeniowych.
Ochratoksyna A i cyjanowodór – ważne zmiany dotyczące substancji zanieczyszczających i znakowania żywności
Unijne prawo żywnościowe kładzie duży nacisk na bezpieczeństwo artykułów rolno–spożywczych wprowadzanych na rynek. W tym celu w przepisach określono najwyższe dopuszczalne poziomy dla substancji zanieczyszczających, które stanowią istotne ryzyko.
Najwyższe dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń, w prawie UE, są określane na możliwie najniższym poziomie, akceptowalnym toksykologicznie, który jest rozsądnie osiągalny przy zastosowaniu dobrych praktyk (w sektorze rybołówstwa, produkcji pierwotnej i przetwórstwie żywności) z uwzględnieniem ryzyka związanego z konsumpcją żywności (udział w diecie).
EFSA nie stwierdziła, że CBD jest niebezpieczne jako żywność, ale z pełną oceną należy jeszcze poczekać.
CBD jako Novel Food. Opinia EFSA Naukowcy Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) nie mogą obecnie ustalić bezpieczeństwa kannabidiolu (CBD) jako nowej żywności, ze względu na braki w danych naukowych i niepewność co do potencjalnych zagrożeń związanych z przyjmowaniem CBD. Przewodniczący panelu ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych (NDA), […]
Żywność z druku 3D – podstawowe informacje dla przyszłych podmiotów branży spożywczej
Projektanci żywności od wielu lat niezmiennie prognozują, że produkcja żywności w technologii druku 3D może zrewolucjonizować nasze wyobrażenie na temat żywienia w przeciągu najbliższych 10-15 lat. Data przełomu oddala się, ale jest wiele sygnałów zwiastujących zmiany, jak choćby rozwój w obszarze personalizacji żywienia.