Co słychać w DZP?
Nasze aktualne projekty.
07.03.2023
Autorzy:
Praktyka:
Spółki Pamapol oraz Propinquus, w której głównym wspólnikiem jest Robert Makłowicz, podpisały umowę rozpoczynającą długofalową współpracę przy produkcji szerokiej gamy produktów spożywczych. W planach jest też perspektywa uruchomienia zakładu produkcyjnego. DZP było inicjatorem współpracy obu spółek.
Pamapol jest wiodącą na rynku spółką, która prowadzi działalność w branży przetwórstwa mięsno-warzywnego. Ich oferta obejmuje produkty z kategorii dań gotowych oraz konserw mięsnych i warzywnych sprzedawanych zarówno w kanale tradycyjnym za pośrednictwem hurtowni, jak i w dużych sieciach handlowych.
Firma rodzinna Propinquus, której wspólnikami są członkowie rodziny Makłowicz, zarządza prawami do wizerunku Roberta Makłowicza, dziennikarza, krytyka kulinarnego, pisarza i twórcy wideoblogu o tematyce historyczno-kulinarnej.
Na mocy umowy joint venture, spółka funkcjonująca pod nazwą Makłowicz i Synowie, będzie importować i dystrybuować, a w przyszłości być może także produkować, m.in. konserwy mięsne, dania gotowe, makarony oraz oliwy.
Zgodnie z zawartą umową Pamapol obejmie 60 proc. kapitału zakładowego i zapewni moce produkcyjne, natomiast spółka Makłowiczów obejmie 40 proc. kapitału zakładowego i wniesie zorganizowaną cześć przedsiębiorstwa - dział Marketingu i Sprzedaży Produktów Propinquus - a także prawa do użycia znaków towarowych oraz receptur.
Po stronie Propinquus za prowadzenie projektu i negocjacje odpowiadali: Maciej Zajda i Katarzyna Biarda wspierani przez Jarosława Konecko, Macieja Goszczyka, Joannę Wierzejską, Joannę Kociołek i Justynę Tyc-Brzosko.
Negocjacje i transakcję dla Pamapolu prowadził zespół kierowany przez Roberta Niczyporuka, Jakuba Wieszczeczyńskiego i Przemysława Lacha, w skład którego wchodzili: Jakub Rurka, Karolina Kulikowska-Gruszecka, Michał Nita, Grzegorz Sprawka i Łukasz Górzny.
Za uzyskanie zgody UOKiK na transakcję odpowiadali Jarosław Łukawski i Jan Siesicki.