20.12.2024

Autorzy:

Praktyki:

Specjalizacje:

Eksperci z Praktyki Podatkowej skutecznie reprezentowali sieć zajmującą się sprzedażą detaliczną produktów spożywczych w sporze dotyczącym stosowania obniżonej stawki VAT.

Praktyka Podatkowa skutecznie reprezentowała sieć zajmującą się sprzedażą detaliczną m.in. pieczywa, ciastek, kanapek i lodów. Spółka wystąpiła o szereg wiążących informacji stawkowych chcąc potwierdzić możliwość stosowania stawki VAT 5% dla wybranego asortymentu towarowego.

W odniesieniu do kilku towarów (nabywanych od zewnętrznego dostawcy) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej podzielił stanowisko spółki i potwierdził prawidłowość zastosowania stawki VAT 5%. Natomiast w odniesieniu do kanapek wytwarzanych na miejscu i trafiających do lady chłodniczej w celu sprzedaży oraz lodów sprzedawanych na gałki, Dyrektor KIS uznał, że dostawa towarów powinna być kwalifikowana do działu 56 PKWiU 2015, a w konsekwencji podlegać opodatkowaniu stawką VAT 8%.

Spór dotyczył tzw. nowej matrycy stawek VAT, zatem stanu prawnego obowiązującego od 1 lipca 2020 r.

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach częściowo zgodził się ze spółką, a częściowo z dyrektorem KIS. W zakresie kanapek wytwarzanych na miejscu uznał rację skarżącej spółki, natomiast w odniesieniu do lodów podzielił stanowisko Dyrektora KIS.

18 grudnia 2024 r. NSA, wskutek skargi kasacyjnej przygotowanej przez Praktykę Podatkową DZP, uchylił wyrok WSA w Gliwicach oraz II-instancyjną decyzję Dyrektora KIS w zakresie lodów oraz oddalił skargę kasacyjną organu w sprawie dotyczącej kanapek.

NSA wskazał, że w obydwu sprawach nie wystąpiły usługi wspomagające dostawę towarów, wobec czego nie należy traktować takiej sprzedaży jako usług związanych z wyżywieniem kwalifikowanych do działu 56 PKWiU 2015.

Zdaniem NSA w przypadku lodów samo porcjowanie i nakładanie oraz wydawanie ich kupującemu nie jest przetworzeniem wyrobu, w wyniku którego masa lodowa staje się zdatna do bezpośredniego spożycia (sygnatura sprawy I FSK 88/22).

W przypadku kanapek natomiast NSA zwrócił uwagę, że nie powstają one na indywidualne zamówienie klienta, ale są produktem komponowanym w określony, stały sposób, sprzedawanym jak każdy inny towar. Zdaniem NSA w tej sprawie również nie dochodzi do wykonywania dodatkowych usług, które różnicowałyby sprzedaż kanapek w piekarni od sprzedaży kanapek w marketach lub innych punktach handlowych (sygnatura sprawy I FSK 557/22).

Kluczowym doradcą w sprawie i pełnomocnikiem przed NSA był radca prawny Jan Czerwiński, którego wspierali radca prawny Artur Nowak, doradczyni podatkowa Renata Łapińska oraz Dawid BiedrzyckiPraktyki Podatkowej.

Wyrok ten ma niezwykle istotne znaczenie nie tylko dla klienta DZP, lecz również innych podmiotów zajmujących się sprzedażą analogicznych produktów. Jest bowiem jednym z pierwszych wyroków NSA dotyczących produktów spożywczych i stawki VAT wydanych w odniesieniu do aktualnie obowiązującego stanu prawnego, tj. nowej matrycy stawek VAT.