Gdzie znajdę przystępnie podane, różnorodne informacje prawne?
Centrum prasowe DZP.
20.06.2015
Autorzy:Co należy wiedzieć o postępowaniach kontrolnych oraz jak przeciwdziałać powstawaniu nieprawidłowości naruszających prawa przedsiębiorców.
Niezależnie od treści przep1sow unijnych oraz krajowych urzędowe kontrole żywności prowadzone przez organy inspekcji sanitarnej rządzą się swoimi prawami. W związku z różną praktyką, z którą możemy się spotkać w zależności od właściwości miejscowej bądź rzeczowej poszcze gólnych organów inspekcji sanitarnej, autorzy niniej szego opracowania postanowili omówić praktyczne aspekty poszczególnych postępowań. Celem uporządkowania prezentowanych informacji w pierwszej kolejności zostaną omówione kwestie związane z etapami kontroli sanitarnych oraz organami właściwymi do prowadzenia poszczególnych postępowań. W dalszej kolejności autorzy skupili się na zebraniu w jednym miejscu uprawnień przysługujących stronom postępowania, a także wydawanym rozstrzygnięciom i możliwością ich skutecznego zaskarżania.
Pełna treść artykułu jest dostępna w załączonym PDF.
Źródło: Food Lex, 2/2015