Gdzie znajdę przystępnie podane, różnorodne informacje prawne?
Centrum prasowe DZP.
10.01.2019
Autorzy:– Nie wszystkie firmy z branży mięsnej w Polsce są obecnie ciekawym materiałem do przejęć. Interesującymi podmiotami są zwłaszcza te, które operują na niszach rynkowych, ich działalność opiera się na handlu nowoczesnym, stosują wysoki stopień mechanizacji produkcji i uzyskują wysokie marże - wskazuje w rozmowie z portalspozywczy.pl, Robert Niczyporuk, partner w Praktyce Prawa Spółek, Fuzji i Przejęć w kancelarii Domański Zakrzewski Palinka.
Robert Niczyporuk wskazuje, że kluczowym zagadnieniem w kontekście zjawiska konsolidacji polskiej branży mięsnej jest odpowiedź na pytanie, jak szybko konsolidacja dystrybucji wymusi konsolidację produkcji.
- Konsolidacja oznacza zwiększenie skali, co powoduje m. in. powstanie konieczności uzyskania odpowiedniego finansowania przez poszczególne firmy. Mniejsi gracze przetrwają tak długo, jak długo przetrwa handel tradycyjny. Nie uważam, że obecna sytuacja gospodarcza daje szczególne powody do optymizmu co do procesu przyspieszenia konsolidacji. Nie wszystkie firmy z branży mięsnej w Polsce są obecnie ciekawym materiałem do przejęć. Interesującymi podmiotami są zwłaszcza te, które operują na niszach rynkowych a ich działalność opiera się na handlu nowoczesnym (stosują wysoki stopień mechanizacji produkcji, uzyskują wysokie marże) - dodał.
Zdaniem prawnika inwestorzy finansowi nie będą odgrywać istotnej roli na rynku przejęć w branży mięsnej.
Pełna treść artykułu znajduje się pod linkiem: http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/ekspert-nie-wszystkie-firmy-z-polskiej-branzy-miesnej-sa-ciekawym-materialem-do-przejec,166820.html