concept healthy food inspection herbs in laboratory

Projekt zmian rozporządzenia o certyfikacji produktów ekologicznych nie tylko zmienia najwyższy stopień kary na ograniczenie certyfikacji, ale również rozszerza zakres działań będących naruszeniem, które podlegają tej sankcji.

13 lutego 2017 na stronie Rządowego Centrum Legislacji pojawił się projekt zmiany rozporządzenia w sprawie rodzajów nieprawidłowości lub naruszeń przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego i minimalnych środków, jakie jednostki certyfikujące są obowiązane zastosować w przypadku stwierdzenia wystąpienia tych nieprawidłowości lub naruszeń w ramach kontroli w rolnictwie ekologicznym (dalej: rozporządzenie o certyfikacji).

Wprowadza on nowe brzmienie paragrafu 2 pkt 3 w postaci ograniczenia certyfikatu. Za naruszenia ustawy o rolnictwie ekologicznym jednostka notyfikująca podczas kontroli certyfikowanego będzie ograniczać certyfikację zamiast ją zawieszać tak jak obecnie. Ważne, aby odnotować fakt, iż zaprezentowany zakres ograniczeń będzie większy niż dotychczasowego. Do dzisiaj funkcjonującego zakresu kary zawieszeń projekt dodaje kolejne naruszenia penalizowane najwyższym stopniem sankcji. Zamiast ostrzeżenia certyfikat ograniczany będzie na skutek m.in (naruszenie szczegółowych zasad produkcji grzybów, naruszenie zasad produkcji paszy i żywności przetworzonej w podmiotach produkujących również produkty nieekologiczne czy naruszenie zasad oznaczania paszy przetworzonej). Oznacza to, że zakres penalizowanych działań zostanie powiększony.

Źródło: projekt zmiany rozporządzenia

Jeden komentarz

  1. Ciekawy wpis i blog kancelarii prawa żywnościowego. Produkty ekologiczne, to zawsze temat wywołujący u zainteresowanych producentów skrajne emocje. Zwłaszcza w czasie kontroli.

Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *