Zielona herbata w żywności – ważne zmiany prawne dotyczące składu, etykietowania i wprowadzania do obrotu

Zielona herbata oraz jej przetwory to popularne składniki żywności funkcjonalnej i suplementów diety. W obowiązujących przepisach znajdziemy wiele norm dla żywności z dodatkiem zielonej herbaty oraz jej przetworów, które dotyczą m.in. najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych zanieczyszczeń, warunków dodawania określonych preparatów do żywności, a także wymagań odnośnie do informacji dla konsumentów.

W dniu 21 czerwca 2023 r., zakończył się ważny okres przejściowy rozporządzenia Komisji (UE) 2022/2340[1], w którym określono istotne warunki dla żywności z dodatkiem ekstraktów zielonej herbaty zawierających EGCG [3-galusan (-) epigalokatechiny]. O przyczynach zmiany przepisów pisaliśmy szerzej w artykule pt.: Zielona herbata. Nadchodzą zmiany w przepisach dotyczących maksymalnych poziomów, znakowania i urzędowej kontroli.

Na podstawie wspomnianego rozporządzenia Komisja zmieniła część B i C załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006[2]. Tym samym dodawanie do żywności znacznej części ekstraktów zielonej herbaty zawierających EGCG podlega ograniczeniom i kontroli.

Nowe wymogi dotyczące składu żywności

Zgodnie z aktualnym stanem prawnym dzienna porcja żywności z dodatkiem ekstraktów zielonej herbaty zawierających EGCG musi zawierać mniej niż 800 mg 3-galusanu (-) epigalokatechiny. Ograniczenia nie mają zastosowania odnośnie do:

  • wodnych ekstraktów zielonej herbaty zawierających EGCG, które po odtworzeniu w napojach mają skład porównywalny z tradycyjnymi naparami zielonej herbaty.
  • galusanu epigalokatechiny w postaci oczyszczonego ekstraktu (min. 90% EGCG) z liści zielonej herbaty (Camellia sinensis), który ma status nowej żywności. W przypadku dodawania tego rodzaju przetworu z zielonej herbaty unijny wykaz nowej żywności przewiduje, że maksymalny poziom w jednej porcji żywności wynosi 150 mg ekstraktu, a dodatkowo w ramach etykietowania konsumenci powinni zostać poinformowani, że nie powinni spożywać więcej niż 300 mg tego ekstraktu dziennie. Dodatkowo taki rodzaj ekstraktu musi spełniać wymogi specyfikacji przewidzianej w tabeli 2 unijnego wykazu nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470[3].

Nowe wymogi dotyczące etykiet

W myśl rozporządzenia 2022/2340 na etykietach żywności z dodatkiem kontrolowanych ekstraktów zielonej herbaty zawierających EGCG podaje się:

  • Maksymalną liczbę porcji żywności przeznaczonych do dziennego spożycia
  • Ostrzeżenie, aby nie spożywać dziennej ilości równej 800 mg EGCG lub wyższej
  • Zawartość 3-galusanu (-) epigalokatechiny w przeliczeniu na porcję żywności
  • Ostrzeżenia:
    • „Nie należy spożywać, jeśli tego samego dnia spożywasz inne produkty zawierające zieloną herbatę”
    • „Niniejszy produkt nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży lub kobiety karmiące piersią oraz dzieci w wieku poniżej 18 lat”
    • „Nie należy spożywać na czczo”.

Ograniczenia wprowadzone przepisami rozporządzenia 2022/2340 zostały przyjęte zgodnie z zasadą ostrożności ponieważ według opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), istnieje szereg wątpliwości dotyczących narażenia na katechiny zielonej herbaty oraz ich skutków biologicznych i toksykologicznych. Z uwagi na powyższe zainteresowane strony (na podstawie art. 8 ust. 4 rozporządzenia 1925/2006) mogą przedkładać dane niezbędne do wykazania bezpieczeństwa ekstraktów zielonej herbaty. Jest to o tyle ważne, że w ciągu czterech lat od wejścia w życie rozporządzenia 2022/2340 Komisja powinna podjąć decyzję (stosownie do przyszłych danych naukowych), o potrzebie umieszczenia ekstraktów zielonej herbaty zawierających EGCG w wykazie substancji zakazanych lub podlegających kontroli (odpowiednio część A lub B, załącznika III do rozporządzenia 1925/2006).

Wprowadzanie środków spożywczych po raz pierwszy do obrotu

Powyższe zmiany dotyczące składu i znakowania zobowiązują w szczególności do stosowania standaryzowanych ekstraktów, oznaczenia ilościowego EGCG oraz wskazania innych warunków stosowania żywności z dodatkiem kontrolowanych ekstraktów. Niezależnie od powyższego, nowe wymagania skutkują także dodatkowym obowiązkiem prawnym po stronie przedsiębiorców, którzy wprowadzają na rynek tzw. żywność funkcjonalną z dodatkiem kontrolowanych w Unii ekstraktów zielonej herbaty.

Powyższe wynika z faktu, że w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia[4]  (art. 29 ust. 1 pkt 3), przewidziano obowiązek powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego o wprowadzeniu lub zamiarze wprowadzenia po raz pierwszy do obrotu, m.in. odnośnie do środka spożywczego, do którego dodawane są witaminy, składniki mineralne lub substancje, o których mowa w załączniku III część B i C do rozporządzenia 1925/2006.  Powyższe oznacza, że nie tylko odnośnie do suplementów diety, ale także innych środków spożywczych (z dodatkiem kontrolowanych ekstraktów zielonej herbaty) powiadomienie GIS staje się obowiązkowe.

 

Materiały źródłowe:

[1] Rozporządzenie Komisji (UE) 2022/2340 z dnia 30 listopada 2022 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do ekstraktów zielonej herbaty zawierających 3-galusan (-) epigalokatechiny (Dz. U. UE. L. z 2022 r. Nr 310, str. 7).

[2] Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz. U. UE. L. z 2006 r. Nr 404, str. 26 z późn. zm.).

[3] Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz. U. UE. L. z 2017 r. Nr 351, str. 72 z późn. zm.).

[4] Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2132 z późn. zm.).

Jeden komentarz

  1. W czasie poszukiwania w internecie pożądanych informacji znalazłam ten artykuł. Wielu osobom wydaje się, że posiadają odpowiednią wiedzę na opisywany temat, ale tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Jestem pod wrażeniem. Koniecznie będę polecał to miejsce i częściej tu zaglądał, by przejrzeć nowe artykuły.

Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *